RSS

Scriitorul şi femeia

12 Jul

“Statutul scriitorului rus a avut mereu ceva special. În Geamantanul lui Serghei Dovlatov (volum recent aparut la Humanitas) puteti gasi noi si simpatice date in acest sens. De pilda, intrebat daca el insusi se considera scriitor, autorul spune asa: “M-am fastacit. Nu eram pregatit pentru o asemenea intrebare. Mai bine m-ar fi intrebat: “Esti genial?”. As fi raspuns linistit si aprobativ. Toti prietenii mei se perpeleau sub povara genialitatii. Toti spuneau ca sunt geniali. Sa spui insa ca esti scriitor s-a dovedit a fi mult mai greu.” Sau, ceva mai incolo: “Trei lucruri le poate face o femeie pentru scriitorul rus. Poate sa-i faca de mancare. Poate sa fie sincer convinsa ca e genial. Si, in sfarsit, femeia il poate lasa in pace.” Cu o foarte necesara precizare finala: “… a treia conditie nu le exclude pe primele doua”. Si ne mai miram ca sunt mari rusii!”

(Din Dilemateca)

Advertisements
 
2 Comments

Posted by on 12 July 2011 in Idei

 

Tags: , , ,

2 responses to “Scriitorul şi femeia

 1. Rudolph Aspirant

  17 July 2011 at 4:25

  O parere tipica de copil aflat la tranzitia dintre stadiul preoperational si cel operational, cu ceva probleme de intarziere in dezvoltare pe anumite domenii si tulburari comportamentale maladptative, ceea ce imi CONFIRMA parerea fata de varsta reala a Federatiei Ruse exprimata aici: http://www.roxanaradu.com/2011/07/16/extremul-meu-%c8%99i-nu-al-tau/#comments

   
 2. Rudolph Aspirant

  17 July 2011 at 5:06

  FOARTE IMPORTANT: a NU se intelege cumva exemplul meu de boala genetica cum este progeria ca, Doamne fereste, o idee referitoare la fondul genetic concret al diverselor etnii intalnite pe teritoriul Federatiei Ruse, ci in mod clar doar ca un exemplu total figurativ ilustrativ de patologie intalnita in stadiul curent de functionalitate si dezvoltare a societatii moderne contemporane democratice. Eu la asta dau “varste”, la comportament si functionalitate a societatii actuale pe epoca contemporana, a sec. XX-XXI, inca recent familiare noua, atat, nimic mai mult.

  Ceva mai nuantat despre varsta cognitiva si morala aparenta a Federatie Ruse: copil aflat in tranzitie de la stadiul Piaget-ian pre-operational la cel operational concret, (desi pe anumite domenii exista dezvoltare si la stadiul operational formal cu putere de abstractizare, mai ales pe expresie culturala, am impresia), si totodata din pacate aflat in stadiul preconventional de dezvoltare morala, cu ceva discrepante semnificative intre intarzieri de dezvoltare pe anumite domenii si dezvoltare mai avansata pe altele, toate insa insotite si de semnificative tulburari comportamentale asociate adiacente de etiologie mixta. (Exista multa patologie relativ complexa inca de disecat pe Federatia Rusa contemporana, care in momentul de fata efectiv imi depaseste puterea de sinteza, plus ca nu prea vreau sa intru in exemple de diagnostice concrete, ca sa nu fiu inteles gresit.)

  Vezi stadiile Piaget: http://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Piaget

  si stadiile Kohlberg:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Kohlberg%27s_stages_of_moral_development

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: