RSS

25 de ani de la Cernobîl

26 Apr

Toata presa, toate blogurile si site-urile au scris astazi despre cei 25 de ani de la catastrofa de la Cernobîl… Am citit si recitit cateva impresii ale catastrofei, ba am auzit si unele rude spunand despre cum au simtit acele zile in Romania. Eu va ofer, in josul articolului, un link cu o poveste fotografica.

Wiki spune: “Cernobîl (Cernobâl, ucraineană Чорнобиль / Ciornobil, rusă Чернобыль / Cernobîl) este un oraş părăsit din Ucraina nordică, în regiunea Kiev, în apropiere de frontiera cu Belarus, la 51°16′N, 30°13′E.

Oraşul a fost părăsit în anul 1986 din cauza calamităţii nucleare de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl, care se află la 14,5 km spre nord-vest de localitate. Centrala electrică a fost denumită după oraş şi s-a aflat în raionul Cernobîl, iar locatitatea şi centrala n-au fost conectate direct. În timpul construirii centralei, un oraş denumit Pripiat a fost construit pentru lucrători.

Chiar dacă oraşul este în principal nelocuit, câţiva oameni trăiesc încă acolo. Case ocupate nu sunt diferite faţă de cele nelocuite, însă pe ele se află scrieri care declară că „proprietarul acestei case trăieşte aici”. De asemenea, lucrători în patrulă şi personalul administrativ al zonei de alienaţie sunt staţionaţi în oraş pentru paza temporară.

Înainte de accident, oraşul a avut o populaţie de aproximativ 14.000 locuitori.(…)

La data de 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la 01:23 noaptea. Toţi locuitori permanenţi ai oraşului şi împrejurimilor acestuia au fost evacuaţi pentru că nivelul de radiaţie în aria respectivă devenise periculos.

Oraşul Cernobîl şi împrejurimile sale sunt acum casă pentru oamenii de ştiinţă, oferă slujbe de întreţinere pentru Centrala Atomoelectrică Cernobîl, slujbe de lichidare, pentru doctori, fizicieni şi fizicieni nucleari. Deşi Pripiat, oraşul părăsit învecinat a rămas neîntreţinut, Cernobîl a fost renovat şi are acum o populaţie de aproximativ 4.000 locuitori, inclusiv vizitatori şi turişti.”

Eu vreau doar sa va arat o capodopera fotografica, realizata in 2004 de o motociclista, Elena, ce a explorat de una singura imprejurimile orasului Pripiat. Fotografii pe care le-am vazut de acum cativa ani, m-au impresionat si nu am uitat linkul, pe care vi-l ofer:

http://www.kiddofspeed.com/default.htm

Puteti inainte printre pagini, folosind linkurile din josul paginii (Home, Garage, Chapter 1 etc.). Fotografiile sunt insotite de povestea calatoriei.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on 26 April 2011 in Idei

 

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: